Άδειες γονέων

Εκτύπωση
Αρχείο
Download this file (FAQ-goneis.doc)Άδειες γονέων36 Kb

ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας, στα πλαίσια των αποφάσεών του, για έκδοση ενημερωτικού υλικού, σχετικού με τα δικαιώματά μας, σας ενημερώνει τι ισχύει μέχρι σήμερα για εργαζόμενους με οικογενειακές υποχρεώσεις .

1.     Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου 6 εργάσιμων ημερών με αποδοχές.

2.     Σε περίπτωση γέννησης παιδιού, ο πατέρας δικαιούται 2 ημέρες άδεια, με αποδοχές.

3.     Οι εργαζόμενες μητέρες, δικαιούνται άδεια μητρότητας , συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί πριν την πιθανή ημερομηνία, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώσπου να συμπληρωθούν 17 εβδομάδες. Επίσης δικαιούνται ειδική εξάμηνη άδεια μητρότητας η οποία πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ κάθε μήνα με ποσό ίσο με τον κατώτερο μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ.

4.     Οι εργαζόμενες μητέρες, δικαιούνται, από την λήξη της άδειας τοκετού, για την φροντίδα και ανατροφή του παιδιού τους, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα, για διάστημα τριάντα μηνών. Εναλλακτικά, σε συμφωνία με τον εργοδότη, η μείωση του χρόνου μπορεί να ορισθεί, σε 2 ώρες ημερησίως, για τους 12 πρώτους μήνες και σε 1 ώρα για έξι επιπλέον μήνες. Την παραπάνω άδεια μπορεί να ζητήσει και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα. Το μειωμένο ωράριο αυτό θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

5.     Στους εργαζόμενους που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών με αποδοχές τον χρόνο και έως το παιδί γίνει 12 ετών.

6.     Και οι δύο  γονείς, εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο στην εργασία τους, δικαιούνται 3,5 μήνες άδεια άνευ αποδοχών, μέχρι το παιδί τους να συμπληρώσει ηλικία 3,5 ετών. (Της άδειας αυτής δεν μπορούν να κάνουν  χρήση ταυτόχρονα και οι δύο γονείς).

7.     Ο ένας από τους δύο εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, μπορεί να απουσιάσει ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία του, για να επισκεφθεί το σχολείο των παιδιών. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και φτάνει συνολικά μέχρι 4 ημέρες τον χρόνο για κάθε παιδί.

8.     Στην περίπτωση ασθένειας ανήλικων παιδιών, ή άλλων μελών της οικογένειας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 6 εργάσιμες  ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος .

9.     Γονείς που έχουν παιδιά, ανάπηρα ή προβληματικά, δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα άνευ αποδοχών, για να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις ειδικές φροντίδες των παιδιών αυτών .

10.  Ο εργοδότης, για τους γονείς που έχουν παιδιά μέχρι 16 ετών, ή άνω των 16 με βαριά ή χρόνια ασθένεια, είναι υποχρεωμένος κατά τον προγραμματισμό των ετήσιων αδειών, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γονιών αυτών  κατά προτεραιότητα.

11.  Οι οικογενειακές υποχρεώσεις των εργαζομένων δεν αποτελούν λόγο καταγγελίας σύμβασης.

12.  Ο Ο.Α.Ε.Δ., για τις μητέρες, καταβάλλει, επίδομα συμπληρωματικών παροχών μητρότητας που είναι ίσες με την διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης, αφού αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το ΙΚΑ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

13.  Για όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή 22 προκειμένου για σπουδαστές ή για παιδιά ανίκανα για εργασία και δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών από την συλλογική τους Σύμβαση τους καταβάλλει οικογενειακό επίδομα ο Ο.Α.Ε.Δ.

14.  Το ΙΚΑ καταβάλλει στις μητέρες :  α) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα τοκετού , β) Επίδομα μητρότητας (κυοφορίας , λοχείας) για 112 ημέρες (56 ημέρες κυοφορίας & 56 ημέρες λοχείας).

Τέλος για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του Δ.Σ.

Αφίσες

Ημερολόγιο

Τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Μετάφραση της σελίδας


Στοιχεία επικοινωνίας

 

Σωκράτους 51 - 2ος Όροφος

Αθήνα

Τ.Κ. 10552

 

Τηλέφωνο: 2105229813

Fax: 2105229813

E-mail: sesem  otenet.gr