Ετήσιες άδειες

Εκτύπωση
Αρχείο
Download this file (FAQ-adeies.doc)Ετήσιες άδειες31 Kb

ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

1.     Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει δεκάμηνη υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη δικαιούνται άδεια ανάπαυσης. Την πρώτη άδεια την δικαιούνται με την συμπλήρωση του πρώτου δεκάμηνου στην επιχείρηση , τις δε επόμενες οποτεδήποτε στην διάρκεια του κάθε εργασιακού έτους .

2.     Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί σε όλο το προσωπικό του , την άδεια που δικαιούται , μέχρι την λήξη του ημερολογιακού έτους .

3.     Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται να δοθεί η άδεια τμηματικά σε δύο περιόδους . Αυτό μπορεί να γίνει είτε λόγω σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή με αίτηση του εργαζόμενου και απαραιτήτως με  έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας. ( Σε διμερή συμφωνία με το Σωματείο και την Επιχείρηση ισχύει ότι στην χορήγηση τμηματικών αδειών , αφενός το ένα μέρος της θα δίνεται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και την περίοδο από 15/6 έως 15/9 το δε δεύτερο κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα και πάντα στο πνεύμα καλής πίστης . Ο προγραμματισμός δε των αδειών θα γίνεται έγκαιρα και σε καμία περίπτωση δεν θα χορηγείται άδεια χωρίς να προϋπάρξει ενημέρωση του εργαζόμενου  τουλάχιστον ένα μήνα πριν .)

4.     Οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι είναι :

Για τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας, 24 εργάσιμες  ημέρες υπολογισμένων και των Ρεπό ή 20 εργάσιμων ημερών χωρίς τον υπολογισμό των Ρεπό .

Για τον δεύτερο χρόνο υπηρεσίας, 25 εργάσιμες ή 21 εργάσιμες αντίστοιχα .

Για τον τρίτο χρόνο  υπηρεσίας και μετά ,  26 εργάσιμες ή 22 εργάσιμες αντίστοιχα .

Με την συμπλήρωση 10 χρόνων υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ή 12 χρόνων σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται 30 εργάσιμες ή 25 εργάσιμες αντίστοιχα.

5.     Οι αποδοχές των εργαζομένων κατά την διάρκεια της αδείας τους είναι ίσες με τις αποδοχές που θα έπαιρναν εάν εργάζονταν κανονικά. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται και όλα τα καταβαλλόμενα επιδόματα  και οι προσαυξήσεις . Οι αποδοχές της άδειας υποχρεωτικά προκαταβάλλονται .

6.     Οι εργαζόμενοι δικαιούνται και επίδομα αδείας , το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές ενός 15νθημέρου για αμειβόμενους με μισθό ή 13 ημερομισθίων για τους αμειβόμενους  με ημερομίσθιο. Το επίδομα αδείας πληρώνεται ή με την χορήγηση της άδειας ή όποτε κατά την διάρκεια του ημερολογιακού έτους το ζητήσει με αίτησή του ο εργαζόμενος .

7.     Αν από υπαιτιότητα του εργοδότη δεν χορηγηθεί η άδεια μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους , ο εργαζόμενος δικαιούται τις αποδοχές άδειας αυξημένες στο 100%. Δεν διπλασιάζεται όμως το επίδομα αδείας .

8.     Κατά την λήξη με οποιοδήποτε τρόπο της σχέσης εργασίας , ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση αδείας και επίδομα αδείας , εφόσον δεν πρόλαβε να πάρει την άδεια που δικαιούται. Αντίστοιχη αποζημίωση αδείας και επιδόματος αδείας ,  δικαιούται και ο εργαζόμενος που αποχωρεί από την επιχείρηση και δεν έχει συμπληρώσει δωδεκάμηνη υπηρεσία.

9.     Οι στρατευμένοι που εργάζονταν πριν την στράτευσή τους , δικαιούνται πλήρη κανονική άδεια μετά την στρατιωτική τους θητεία .

10.   Απαγορεύεται η απόλυση εργαζόμενου κατά την διάρκεια της άδειάς του. 

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι αναλογικά δικαιούται άδεια και ο κάθε νέος εργαζόμενος, από τον πρώτο μήνα απασχόλησής του στην επιχείρηση.

Αφίσες

Ημερολόγιο

Τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Μετάφραση της σελίδας


Στοιχεία επικοινωνίας

 

Σωκράτους 51 - 2ος Όροφος

Αθήνα

Τ.Κ. 10552

 

Τηλέφωνο: 2105229813

Fax: 2105229813

E-mail: sesem  otenet.gr